Op de grote bijeenkomst op dinsdagavond 17 oktober 2023 – WereldArmoedeDag – in Kunstmin waren vele stadsgenoten op af gekomen. Bewoners, ondernemers en organisaties vulden de grote waar een gevarieerd programma van start ging om 19.00 uur. Na een heerlijke broodmaaltijd van Nobel’s Brood in het TheaterCafé.

Er was heel veel informatie op deze avond, waar het wonen centraal stond. Er waren indrukwekkende filmpjes van ViaCultura met gesprekken met mensen die al zo lang op zoek zijn naar een woning en mensen die zelfs helemaal geen woning nog hebben. Dat waren verhalen die je raken. Tussen de vele informatieve gesprekken en paneldiscussie door trad het koor op met liederen over actuele maatschappelijke thema’s.

Wethouder Heijkoop vertelde er alles aan te willen doen om mensen toch een woning kunnen hebben en de wachtlijsten aan te pakken. Maar dat het morgen niet geregeld is. Veel woningen moeten gebouwd worden. Grote zorg van de wethouder is dat er steeds meer voorrangsgroepen komen, dat is al bijna 1 op 2 woningen.

Voorzitter van het Platform tegen Armoede opende de bijeenkomst. Het Platform heeft diverse aanbevelingen gekregen van bezoekers en bewoners waarmee aan de slag wordt gegaan. Ook bij de afronding benadrukte Riet dat het hebben van een woning, van een eigen thuis, een basisrecht is. Het Platform is er voor bewoners.

Veel organisaties waren ook aanwezig. De samenwerking tussen de organisaties wordt steeds beter. Dat is belangrijk, om de enorme bureaucratie en de stroperigheid tegen te gaan, zodat het realiseren van hulp en ondersteuning bij het verkrijgen van een woning en voldoende inkomen verbeterd wordt.