Terwijl de winsten en de welvaart jaar na jaar stijgen, ziet een grote groep Nederlanders daar niets of weinig van terug. De vakbond pleit voor hogere lonen, te beginnen met een hoger minimumloon. Dat ligt nu rond 9 euro 30 per uur en is de afgelopen decennia fors achtergebleven. Een verhoging naar 14 euro zal die achterstand weer recht trekken. En ook de uitkeringen doen stijgen. Campagneleider Cihan Ugural: ‘Met een forse stijging van het minimumloon krijgen mensen eindelijk waar ze recht op hebben: een leefbaar loon. De ongelijkheid in Nederland wordt alsmaar groter. Met als gevolg dat steeds meer mensen, onder wie ook kinderen, in armoede terechtkomen.

Terwijl aan de andere kant de bedrijfswinsten alleen maar groeien. Dit accepteren wij niet. Wij staan op om de koek in Nederland eerlijker te verdelen.’ Voedselbank Op een koude zondag in april liepen honderden mensen een mars door Rotterdam, de stad met de grootste vermogensongelijkheid, om de eis kracht bij te zetten. Een van de deelnemers is John uit het Rotterdamse Vreewijk: ‘Na jaren als zelfstandig meubelmaker te hebben gewerkt, ben ik na een faillissement in de schulden en de bijstand gekomen’, vertelt hij terwijl hij een spandoek met de tekst ‘Ik strijd voor gerechtigheid’ omhoog houdt. ‘Van mijn bijstandsuitkering kan ik, als alleenstaande vader, nauwelijks rondkomen. Ik ben afhankelijk van de voedselbank, net als veel van mijn buurtgenoten.

Het is belachelijk dat in een rijk land als Nederland zoveel armoede is. Ik ben dan ook blij dat we met z’n allen onze stem laten horen!’ Campagne De mars vormt de aftrap van een landelijke campagne. Cihan Ugural: ‘We zijn begonnen met het bouwen van een beweging in Rotterdam-Zuid en we gaan nu de rest van Nederland wakker schudden. Uiteindelijk moeten ze ook in Den Haag wakker worden en merken dat Nederland het niet langer pikt dat een grote groep Nederlanders buitenspel wordt gezet. We komen halen waar we recht op hebben: een fatsoenlijk en leefbaar salaris of uitkering!’