BEWONERS CENTRAAL IN DE WEEK VAN DE ARMOEDE: REURING IN DE WIJKEN – REURING IN DE STAD
Elk jaar op 17 oktober is het Wereldarmoededag
Voor het Platform tegen Armoede in de Drechtsteden is dat dé gelegenheid om de aandacht te vestigen op de armoedeproblematiek in onze eigen gemeenten. Dat doen we door activiteiten te organiseren waarbij bewoners en lokale politici elkaar ontmoeten en met elkaar praten over onderwerpen die het dagelijks leven met (te) krap budget moeilijk maken. Samen zoeken we dan naar mogelijke oplossingen.

In 2022 kiezen we voor een andere opzet
We constateren dat het vertrouwen van bewoners in ‘de overheid’ op een laag punt is beland. Het wantrouwen jegens de instanties is soms zelfs zo groot dat burgers afzien van noodzakelijke voorzieningen en het gesprek met politici als zinloos betitelen. Dit jaar willen we daarom allereerst de ruimte bieden aan zoveel mogelijk bewoners om ervaringen te delen, hun verhaal te vertellen en aan te geven hoe de overheid haar burgers beter zou kunnen ondersteunen. De politici worden uitgenodigd om te luisteren en zich te laten overtuigen van de noodzaak om beleid en regelgeving te baseren op de ervaringen die de bewoners met elkaar in kaart brengen.

Doel
Aandacht vestigen op de armoede in onze eigen stad/gemeente en de veerkracht van de wijken en de bewoners.
Meer bewustwording creëren en inspireren tot het gezamenlijk zoeken naar duurzame oplossingen;
Versterking van armoedebeleid door gebruik van ervaringen. Uitgangspunt is de kennis van de inwoners die moeten rondkomen van een ontoereikend inkomen of daar ervaring mee hebben (gehad). De gedachten die zij hebben over oplossingen vormen de basis en rode draad. Daarom moet de regie van de activiteiten ook zoveel mogelijk bij hen liggen. De rol van organisaties is een ondersteunende. Die beperkt zich tot coördineren en faciliteren.

In meerdere wijken bijeenkomsten
Het streven is dat in tenminste 6 wijken van Dordrecht een groep bewoners een bijeenkomst over armoede organiseert. Als er in andere gemeenten van de Drechtsteden belangstelling is bij een groep bewoners om een activiteit te organiseren kan dit uiteraard. Organisaties die hun medewerking willen verlenen door bewoners uit te nodigen en te faciliteren zijn van harte welkom. Vooral bewoners- en cliëntenraden komen hierbij in beeld, want de bewoners staan centraal.

Op de Dag van de Armoede van 17 oktober is er een afsluitende manifestatie waar bewoners hun activiteiten presenteren, in schouwburg Kunstmin.