Weblog | 8 maart 2019 NIBUD:  Een gemiddeld huishouden is komend jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een bedrag waar veel mensen van schrikken: bijna 30 euro per maand. Niet gek dat zij proberen de kosten in toom te houden.

De pagina over energie en energiebesparing behoort tot de best bezochte pagina’s van de Nibud-website en meer dan een miljoen Nederlanders stapten dit jaar over van energieleverancier. De hogere energierekening geeft veel mensen het gevoel dat ze er dit jaar niet op vooruit zullen gaan. Want hoewel de stijging netjes is meegenomen in de inflatiecijfers van het CPB en veel erop wijst dat veruit de meeste Nederlanders er dit jaar een beetje op vooruit gaan, voelt dat – mede door deze maandelijks hogere rekening – anders.

Energie duurder, maar minder nodig
En het lijkt erop dat de komende jaren de energierekening nog verder zal stijgen. De afspraken in het Klimaatakkoord wijzen er allemaal op dat energie duurder gaat worden. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat huishoudens minder energie nodig zullen hebben, omdat woningen beter geïsoleerd zullen worden en er meer geïnvesteerd zal worden in duurzame energie zoals zonnepanelen. Dat klinkt goed, maar hoe dat in de praktijk zal uitpakken, weet nog niemand. Want de voorstellen van het Klimaatakkoord zijn nog geen concrete plannen, met concrete prijskaartjes.

Helderheid verschaffen
Maar wie de zorgen over de stijgende energierekening wil wegnemen, doet er goed aan helderheid te verschaffen. Alle reden dus om straks bij de diverse maatregelen goed in kaart te brengen wat de kosten voor de verschillende Nederlandse huishoudens zijn. Dat is noodzakelijk voor een zuiver politiek debat en eerlijk naar de samenleving toe.

En tot die tijd doet niemand er verkeerd aan om te kijken wat hij of zij kan besparen. Of dat nu is door het plaatsen van tochtstrippen of door het wisselen van energieleverancier. Het kan zomaar de tientjes opleveren die de rekening anders zou stijgen.